Teater Vestvolden skaber ny børneforestilling med den ikoniske Lillebror-dukke kendt fra DRs ‘Kikkassen’

I samarbejde med DR giver Teater Vestvolden i Hvidovre teaterdebut til den folkekære Lillebror-dukke i forestillingen Lene og Lillebror, der er den første danske teaterversion baseret på det legendariske tv-børneprogram Ingrid og Lillebror, som blev sendt i DRs ‘Kikkassen’ 1960’erne og 1970’erne. Forestillingen, der bliver skabt for børn fra 3-6 år og deres voksne, får premiere den 15. marts 2018 på Teater Vestvolden og vil herefter turnere landet rundt i Teater Vestvoldens særlige teaterbus.

Det var Teater Vestvolden, der fik idéen til den første danske teaterforestilling med Lillebror-dukken, fortæller teaterchef Stephan Pollner.

“Vi er glade for, at Danmarks Radio var åbne for vores idé om at give deres Lillebror-dukke teaterdebut. Repræsentanter fra DR har set vores forestillinger for børn og unge, og det er derfor ekstra dejligt, at de har valgt at pege på Teater Vestvolden til at skabe en forestilling med Lillebror i hovedrollen,” siger Stephan Pollner.

Barn dengang og nu

Teaterforestillingen kommer til at hedde ’Lene og Lillebror’, da DRs smækbukse-beklædte dukke i forestillingen får selskab af skuespilleren Lene Hummelshøj. Sammen med filmklip, nyskrevet musik og sange vil ‘Lene og Lillebror’ tage nye generationer med tilbage til dengang far og mor – eller bedstefar og bedstemor – så ‘fjernsyn for dig’ og fortælle dem en historie om at være barn dengang og nu.

“Vi har lyst til at beskrive den tid, som Lillebror repræsenterer, i et forsøg på at forstå, hvordan det var at være barn dengang i forhold til i dag. For hvordan er samværet hos os moderne mennesker i dagens Danmark? Er der ting, børn og deres voksne er blevet bedre til? Eller ting, vi har glemt i forhold til det at være sammen?” siger teaterchef Stephan Pollner om forestillingen, som han vil skabe med respekt for og stor kærlighed til de oprindelige tv-programmer.

“På Lillebrors tid sendte man et brev med posten og havde pennevenner. I dag sender man en SMS og har venner på Facebook. Lillebror-rollen bliver et symbol på dengang. Lene-rollen et symbol på nutiden. Via små filmklip, spørgsmål til salen og via Lenes og Lillebrors samtale i forestillingen kommer vi tættere på og sammenligner det at være sammen over tid,” siger teaterchef Stephan Pollner.

DRs dukker

Det er DR Salg, der har indgået aftalen med Teater Vestvolden, og seniorprojektleder Kasper Zederkof fra DR Salg glæder sig over aftalen.

”Vi har længe syntes, at det var ærgerligt, at DRs dukker bare skal ligge på DRs lager i kælderen i DR Byen, hvis de kan glæde både nye generationer, og dem, der voksede op med dem. Teatret kom til os og præsenterede os for ideen, og for hvordan ’Lillebror’ indgår. Oplægget var meget tro mod de oprindelige ’Ingrid og Lillebror’, som folk husker dem, og derfor har vi sagt ja til den gode idé,” siger Kasper Zederkof.

Han er også særligt glad for, at det ikke kun er børn og forældre i Hvidovre og på Københavns vestegn, der får mulighed for at se forestillingen – men hele landet.

”Det bliver skoler, biblioteker, institutioner og kulturhuse, der kan få besøg af forestillingen, og den idé tiltalte os også meget,” siger Kasper Zederkof.

Den oprindelige Lillebror-dukke

’Ingrid og Lillebror’ havde premiere på DRs dengang ene tv-kanal i 1966, og de to oprindelige ’Lillebror’-dukker, der findes, har ikke kun befundet sig i DRs kælder de seneste år. ’Lillebror’ har deltaget i fire udstillinger over hele landet, som DR har arrangeret om DRs julekalendere gennem årene, og i tre udstillinger om ’Børne-TV’s historie’. Lige nu og sommeren over kan Lillebror faktisk ses på Greve Museum.

”Lillebror vil sådan set være, som han altid har været i forestillingen, men tidens tand har også bidt i ham i årenes løb. Derfor har vi fundet tegningerne frem, og i løbet af sommeren vil DR Scenografi lave en ny Lillebror, som er klar til de skrå brædder,” forklarer Kasper Zederkof.

Snakketøj

Hvem, der skal lægge snakketøj til Lillebror i Teater Vestvoldens forestilling, er endnu ikke afgjort. I tv-programmerne i sin tid havde Lillebror stemme fra den nu 83-årige Bob Goldenbaum.

Ingrid Skovgaard fra ’Ingrid og Lillebror’ døde i 2013, 75 år gammel. Gennem mange år blev ’Ingrid og Lillebror’ faktisk sendt direkte, og det umage par brugte aldrig manuskript. Det gør teatret nu i ’Lene og Lillebror’-forestillingen, og i den kommende tid bliver der skrevet løs på teaterversionen, som får premiere den 15. marts næste år og spiller frem til den 25. marts 2018 på Teater Vestvolden, hvorefter forestillingen drager på turné i Teaterbussen.

KALENDER